Откриха останките на кораб от Втората световна война. Останките на Монтевидео

...
Откриха останките на кораб от Втората световна война. Останките на Монтевидео
Коментари Харесай

Откриха останките на кораб от Втората световна война

Откриха останките на транспортен съд от Втората международна война. О станките на  Монтевидео Мару японски транспортен транспортен съд, потопен през Втората международна война и лишил живота на повече от 1000 военнопленници на борда , е открит в дълбоките води на Южнокитайско море.

Корабът е потънал през 1942 година от торпеда на американска подводница , на която не знаели, че на борда има военнопленници. Много от починалите са австралийци, което прави потъването най-смъртоносното морско събитие в историята на Австралия.

Откритието е кулминационната точка на десетилетия старания, защото някои от откривателите са потомци на тези, които са се удавили при потъването. „ Това е делото на живота им   “, сподели Джон Мълън, създател и шеф на организацията  Silentworld Foundation  с нестопанска цел за морска археология.

Silentworld  координира последната експедиция с поддръжката на Министерството на защитата на Австралия. Fugro, пък е холандската компания за дълбоководни изследвания, която е предоставила кораба и оборудването за търсенето. Обществото  Рабаул и Монтевидео Мару  поддържат уеб страница за роднините на починалите при бедствието. „ Работим върху това от пет години “, сподели Мълън.

Изследването им стеснява местоположението на потъването до зона от морското дъно, която търсачите на кораба –  Fugro Equator  – почнали да сканират с многолъчево сонарно съоръжение на 6 април.

Многолъчевият сонар основава подробна карта на морското дъно от ехото на хилядите звукови импулси, които се изпращат на разнообразни честоти; евентуалните местположения на останките по-късно били изследвани със сонарно съоръжение с по-висока разграничителна дарба на самостоятелно подводно транспортно средство ( AUV .)

На 18 април, след 12 дни търсене, AUV откриило останките на дълбочина от към 4000 в частта на Южнокитайско море , следена от Филипините, на към 110 километра северозападно от Лусон.

Мълън сподели, че търсачите са съумели да потвърдят, че това са останката на  Montevideo Maru , като са сравнили сонарните изображения от  AUV -то с чертежи на кораба.

Montevideo Maru  е пуснат от частна японска корабна компания през 1926 година и  е превозвал пасажери и товари до и от Южна Америка; само че е бил високомерен от японския императорски флот по време на Втората международна война .

През юни 1942 година той натоварва 1054 военнопленници в Рабаул, преди този момент столица на австралийската територия Нова Гвинея, която по това време е била завладяна от нахлулите японски сили. Повечето пандизчии били австралийци, в това число към 850 бойци, моряци и летци, които са взели участие в отбраната на Нова Гвинея. Имало е и група норвежки моряци както и повече от 200 цивилни от 14 страни.

На 30 юни 1942 г.  Montevideo Maru  е на път за китайския остров Хайнан, който тогава е бил окупиран от японците, когато е видян от американската подводница  USS Sturgeon .

Преди разсъмване на идващия ден, без да знае, че корабът транспортира военнопленници, Sturgeon изстрелял четири торпеда към  Montevideo Maru  и най-малко едно от тях го уцелило. Корабът потопен 11 минути по-късно, отнасяйки със себе си множеството хора на борда.

Няколко индивида от японския екипаж оцеляват  и от тях се схванало, че някои от австралийските пандизчии, които съумели да се качат на спонтанни салове, пяли „ Auld Lang Syne “ на мъртвите си приятели на потъналия транспортен съд. Но оживели измежду пандизчиите не са били открити.

Корабът е военна гробница и няма да бъде обезпокояван. Мълън се надява, че дълбочината, на която се намира ще помогне да се резервира.

Дарил Карп, шеф и CEO на Австралийския народен морски музей, сподели, че  местоположението на останките на Монтевидео Мару е било тайнственост 81 години . „ Но тази тайнственост към този момент е разгадана “, сподели тя пред  Live Science . Тя добави, че откритието ще докара до утешение на фамилиите на хората, в миналото били на борда.

Откритието беше приветствано от австралийското държавно управление и от представители на австралийската войска.

Мълън сподели, че  напъните, положени за намиране на останките, отразяват уважението на живите към мъртвите . „ Хубаво е да си жител на страна, която не не помни и продължава да търси тези, които са дали живота си за нея “, сподели той. „ Със примирение означаваме дребната роля, която имахме в това изобретение.

Livescience

Депутатите одобриха правилника за работа на Народно събрание

Откриха останките на транспортен съд от Втората международна война

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР